"Het Laatste Nieuws"


Frans Stelling "Herman Berkien" Utrecht

Bron: https://vanberkelbeelden.wordpress.com/

Tot onze aangename verassing troffen wij vandaag in ons gastenboek een link naar hele mooie foto's, composities bijna, van de hand van TWM van Berkel, met name van de tweede zou je kunnen zeggen dat vanuit Herman's gestalte, armen - hier te zien als uitspreidende boomtakken -, reiken naar de hemel waar Herman nu verblijft. Heel tot de verbeelding sprekend !

 

Frans Stelling

"Herman Berkien" Utrecht

 

“Herman Berkien” (brons, 11 november 2008)

Ledig Erf, Utrecht
foto: 30 december 2018

 

“Herman Berkien” (brons, 11 november 2008)

Ledig Erf, Utrecht
foto: 30 december 2018

 

“Herman Berkien” (brons, 11 november 2008)

Ledig Erf, Utrecht
foto: 12 augustus 2019

“Herman Berkien” is vervaardigd op initiatief van de Stichting Vrienden van Herman Berkien, opgericht op 30 september 2005 met als doelen: het plaatsen van een standbeeld van de Utrechtse cabaretier Herman Berkien, het instandhouden van zijn gedachtengoed en het bevorderen van de kleinkunst in Utrecht en omstreken. Het initiatief tot het plaatsen van een standbeeld ontstond direct na Berkiens overlijden in juni 2005. De vervaardiging werd mogelijk gemaakt door sponsors, vrienden, de gemeente Utrecht, FC Utrecht en supporters van FC Utrecht. Herman Berkien was een fervent supporter van FC Utrecht en heeft voor en over FC Utrecht onder andere de liedjes De Strijd Gaat Beginnen en Utereg Me kluppie geschreven, die tijdens de wedstrijden van de FC door de supporters luidkeels ten gehore werden gebracht.

“Herman Berkien” was niet alleen bedoeld als eerbetoon aan Herman Berkien, maar ook als eerbetoon aan de Utrechtse kleinkunst in het algemeen. Het beeld zou door een Utrechtse kunstenaar vervaardigd moeten worden. De keuze viel op Frans Stelling, geboren in Utrecht, die in 2004 ter gelegenheid van de opening in Utrecht van het Louis Hartlooper Complex, een film- en cultuurcentrum, een borstbeeld had vervaardigd van Louis Hartlooper (Amsterdam, 28 maart 1864 – Utrecht, 28 mei 1922), acteur, auteur en explicateur.

De Stichting Vrienden van Herman Berkien hoopte aanvankelijk dat het beeld van Herman Berkien op het Stadhuisplein in Utrecht, achter het oude stadhuis, geplaatst zou worden, met uitzicht op de Domtoren, de Minrebroederstraat en Utrechtse kroegjes. In goed overleg is in 2005 besloten het beeld aan de rand van het centrum van Utrecht te plaatsen, bij de Stichtse Taveerne in de Twijnstraat, waar Herman Berkien in de kelder in het begin van de 1970-er jaren zijn artiestencarrière begon.
De vervaardiging van “Herman Berkien” zou in het najaar van 2006 voltooid moeten zijn. Dit liep vertraging op; de financiering van de gietkosten was pas in oktober 2007 rond.

Op 11 november 2008 is “Herman Berkien” onthuld door Aalt (Aleid) Wolfsen, burgemeester van Utrecht, en Inge Berkien-Weiss, de weduwe van Herman Berkien. Voor onthulling op 11 november was gekozen omdat (a) 11 november de trouwdag was van Herman en Inge, (b) op 11 november 2005 de biografie over Herman Berkien was verschenen en (c) op 11 november het carnaval begint (Herman was een fervent carnavalsvierder).
De portretstudie die Frans Stelling had gemaakt ter voorbereiding van de vervaardiging van “Herman Berkien” is geschonken aan het FC Utrecht museum.

Herman Berkien (Utrecht, 15 juni 1942 – 22 juni 2005): Utrechts cabaretier en volkszanger, schilder en tekenaar.