"Biografie van Herman"

 

 


Foto Home of True Support Foto © PhotoArtUtrecht / René van der Laan

 

Herman was een geboren Utrechter. Hij drukte al snel zijn stempel op het lokale cabaret, niet alleen door zijn grappen en teksten, maar vooral door zijn unieke uitstraling.          

Begin jaren zeventig maakte hij de sprong naar het theater. Zijn bekendste partner uit die tijd was Tineke Schouten. Gedurende hun acht jaar durende samenwerking maakten zij samen een drietal succesvolle lp's.

In de Top Veertig destijds, scoorde hij zeer hoog met de meezinger "Waar is toch mijn caravan" maar ook "Retteketet, zei tante Jet" was een echte kraker.

17 maart 2000 kwam de originele "Utereg me Stadje" in een nieuw jasje uit op cd. Deze vloog de Mega Top 100 in en kwam binnen van niets op nr. 47. Deze cd  heeft  6 weken in de Mega Top 100 gestaan en steeg tot nummer 34.

Op 15 juni 2001 kwam "Utereg me Kluppie" uit. Dit naar aanleiding dat onze FC (FC Utrecht) op 27 mei 2001 won en zich kwalificeerde voor Europees voetbal. Dit nummer werd een groot succes en door alle supporters met plezier voor en  tijdens de wedstrijden gezongen. Omdat er bij FC-Utrecht in 2002 een trainerswisseling plaatsvond heeft Herman de tekst aangepast en is het lied opnieuw uitgebracht, het is nu niet meer weg te denken uit ons Galgenwaard. 

In september 2001 kwam er een cd uit speciaal voor alle mensen die in de bouw werken en deze cd heet dan ook heel toepasselijk "In de bouw".

Herman was ook regelmatig te zien in de populaire t.v. serie "Familie Oudenrijn" (1990) en presenteerde hij voor Veronica een aantal t.v.-programma's, o.a. het programma "Nieuwslij", een parodie op het toenmalige programma van Veronica "Nieuwslijn" (1992). Hij was te gast in diverse tv programma's o.a. "Spiegels" van de NCRV (19 juni 1992), in het programma Call TV  de "Winkel van Sinkel) (1997) en in DicTeeVee van de Teleac/NOT (november 1998). Deze opnames staan onder het kopje video's en dan even naar benden scrollen.

In november 1998 was hij te zien in het programma "Urbania" een stadstriptiek van de NPS, gemaakt door filmmaakster/journaliste Petra Maartense. 

In december 1999 / januari 2000 heeft de TROS een serie programma's uitgezonden onder de naam "Watte". Hierin draaide alles om dialecten, de presentatie was in handen van Rob Fruithof. Vier panelleden, Hetty Heijting, Anneke Douma, Henk Bres en Eric Hulzenbosch bestookten elkaar met allerlei woorden in hun eigen dialect. De anderen moesten de betekenis raden, aan het slot verscheen er steeds een gast, een van die gasten was Herman, het hele panel moest zich dan buigen over zijn "woord". Herman was te gast in de aflevering 14 (januari 2000). 

 Uiteraard was Herman ook vaak te gast bij de Stadsomroep zoals "Lava" en b.v. het programma "het magazijn" toentertijd gepresenteerd door Joris Linssen 1994). Herman was ook was ook uitgenodigd voor de laatste aflevering van Lief en Leed van Maya Ekstein. John Blankenstein was er toen ook te gast (28 mei 1995).

Helaas ging dat programma uiteindelijk niet door want: op zondag 28 mei 1995 staat op de laatste speeldag de uitwedstrijd tegen Roda JC op het programma. Feyenoord verliest in Kerkrade kansloos met 5-0 van de revelatie van het seizoen 1994-95. Op de terugweg vertrekt de harde kern van Feyenoord met een touringcar richting Hilversum (alles betaald door RTL) voor een bezoek aan het programma van Lief en Leed op RTL 4. Samen met de harde kern van FC Utrecht zitten ze in de studio. De F-side van Ajax is wel uitgenodigd, maar bedankte voor de eer na dreigende taal van voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag. Op het moment dat de uitzending onder leiding van Maja Eksteen begint, wordt er van alle kanten ‘joden, joden’ geroepen. Wat blijkt, de zogeheten F-Side (ongeveer zestig man) laat zich buiten het studiocomplex ongenodigd toch zien. De Ajax-supporters schopten deuren in, vernielden ramen en probeerden de uitzending te verstoren. Bijna allemaal hebben ze een bivakmuts op en hebben stenen en/of stokken in hun handen. De twee groepen staan oog in oog met elkaar. Het doel van de Ajax-supporters is duidelijk, ze proberen door te breken tot de studio. Ze hadden alleen met een ding niet rekening gehouden en dat is de hoeveelheid Feyenoorders. De tv-uitzending gaat na enkele seconden op zwart en de Feyenoord- en FC Utrecht-supporters gaan op zoek naar de Amsterdammers. Inmiddels wordt alles gepakt wat als wapen gebruikt kan worden en in de kantine, de bar en de gangen wordt alles kort en klein geslagen. Een minuut later staan ze buiten en gaan op zoek naar de Ajacieden. De groep Ajax-hooligans blijft op pakweg 150 meter staan en besluiten even later te vertrekken. Binnen de kortste keren is de Mobiele Eenheid in grote getalen aanwezig op het mediapark, maar van de Ajax-suppporters is geen spoor meer te bekennen. De zoektocht in de omliggende woonwijken levert weinig tot niets op. De rel bij RTL 4, waarvan de schade werd geschat op enkele tienduizenden guldens, haalt de voorpagina’s van de (landelijke) dagbladen en de nieuwsbulletins op tv. (Bron: http://www.lunaticnews.nl/feyenoord/historie/lief-en-leed-28-mei-1995/ )

Herman vond zichzelf een entertainer. Maakte grappen en schreef liedjes, gewoon voor de mensen, om ze effe een uurtje van de straat te houden.   

Min of meer toevallig rolde Herman ooit in het vak (jaren '60). In zijn studententijd richtte hij een studenten cabaret groepje op "Duimelot". Als bijbaantje werkte hij achter de bar bij Hennie Oliemuller. Op een dag was er iemand ziek en vroeg Hennie of Herman wilde invallen. Er zat toen een journalist in de zaal die razend enthousiast was en zo is het begonnen.....

Op 26 April 2002 is Herman koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg op het Stadhuis in Utrecht een lintje opgespeld door de Burgermeester van Utrecht mevrouw Annie Brouwer.

28 Februari 2003 organiseerde de NCRV's "Man bijt hond" een alternatief songfestival. Herman mocht de vakjury van de provincie Utrecht vertegenwoordigen.

11 juli 2003 kwam de nieuwe cd single "Utreg heeft de beker" uit. Dit is speciaal geschreven omdat FC Utrecht de beker won van Feyenoord op 1 juni 2003

Omdat er zoveel vraag naar een cd was waar alle (FC) Utrecht liedjes bij elkaar stonden, hebben we een cd uitgebracht waar het allemaal op staat "Uit 't hart van 't land". Deze kwam op 19 september 2003 uit.

Op 7 november 2003 bestond de voetbalclub C.O.V. Desto 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan wilden ze een CD uitbrengen met een nieuw Desto lied. Aan Herman is toen gevraagd om een lied te maken met behoud van een stukje originele tekst en muziek die in de oude Desto archieven zijn gevonden.  Zo gezegd zo gedaan en op 7 november 2003 zag het officiële DESTO clublied het licht en werd gepresenteerd tijdens een groot feest in de Maresca-hallen.

Aangezien Herman ook met zijn tijd meegaat, kon hij er natuurlijk niet aan ontkomen. Er moest ook een DVD komen en..... die kwam er; 29 april 2004 was het zover. Zijn DVD was er en deze bestaat uit drie gedeelten. Uit Theatershows, van Allerhand en Toegift. Uit theatershows spreekt voor zich dat is een compilatie van oude theatershows, van allerhand zijn wat privé-opnames en liedjes met beeld, o.a. "Waar is toch mijn caravan" opgenomen op het Vrijthof voor het programma Nederland Muziekland (1983). Het FC Utrecht strijdlied als clip met de ouwe garde van FC Utrecht spelers uit 1994. Medley Boven op de dom / Utereg me Stadje opgenomen met de Biltse Harmonie. Zij speelde die Medley in de Arena tijdens het huwelijk van Alex en Maxima. Leven met FC (zie video-clip op de nieuwspagina). Utereg me Kluppie (weliswaar de ouwe versie nog, waarin Herman zingt over Frans Adelaar). Herman zong die toen op de middenstip. De toegift bestaat alleen uit wat audiofragmenten, een Sonneveld Medley, die Herman echt schitterend mooi zingt, die is nooit op een LP of CD verschenen maar hadden we nog in ons eigen archief, van een opname uit 1976. Nog een liedje over tante Greet, de wijkverpleegster en een conference met de hele ouwe versie van Utereg me Stadje, aangezien we van die opnames geen beeld hadden hebben we er wat andere beelden onder gezet, maar het is echt heel mooi om naar te luisteren.

Op 24 september 2004 werd er een grote manifestatie gehouden in het Griftpark te Utrecht. Deze manifestatie werd georganiseerd in het kader van de aktie tegen zinloos geweld. Aan Herman was reeds in maart 2004 gevraagd of hij de tekst voor een lied wilde maken. Herman maakte de tekst en bedacht er de muziek bij. Cees Croese arrangeerde het geheel en in april 2004 hebben beiden het lied ingezongen In september 2004 werd er een CD van geperst. Deze CD mocht Herman op 12 september 2004 aanbieden aan de voorzitter van FC Utrecht, dhr. Martin Sturkenboom. Dit gebeurde op de middenstip voor de wedstrijd van FC Utrecht tegen NEC.

In het kader van het 10-jarig bestaan van de uitgeverij en 5-jarig bestaan van de stadskrant "Ons Utrecht" werd er op 1 november 2004 het 1e Uteregs Dictee gehouden. Van de bekende Utrechters kwam Herman als beste uit de bus.

Helaas was er inmiddels in juni 2004 geconstateerd dat Herman kanker had, gelukkig geen uitzaaiingen. Wel kreeg hij 40 bestralingen en 2 chemokuren (van ieder een week, dus bij elkaar 240 uur !). Om over die periode te praten werd hij uitgenodigd door RTV Utrecht als gast in het programma "Utrecht Centraal".  Kijk hier naar de uitzending.

Een nieuw hoogtepunt in de carrière van Herman was de Stadsspeld van de Gemeente Utrecht die Herman op 19 november 2004  opgespeld kreeg door de burgemeester van Utrecht, mevrouw Brouwer. Tijdens de opening van het Smartlappenfestival gebeurde dat, zie de krantenberichten in het fotoboek.

Woensdag 19 januari 2005 zullen wij ook niet snel vergeten. De oncoloog van het Diaconessenziekenhuis zei tegen ons: "Jullie kunnen een feestje gaan geven want Herman, je bent genezen".  Dat duurde een paar dagen voordat we het helemaal bevatte. Maar een feest moest er zeker komen  in 2005, want in mei 2005 waren Herman en ik ook 12 1/2 jaar getrouwd, dus zeer zeker een extra reden om feest te vieren. Herman moest nog wel een hersteloperatie ondergaan (zijn stoma werd opgeheven) maar met wat we achter de rug hadden, was dat een fluitje van een cent.

Op 23 april 2005 zou er een talentenjacht gehouden worden en de Herman Berkien bokaal uitgereikt worden tijdens het Herman Berkien Gala, maar helaas kon dat geen doorgang vinden. Het herstel van Herman ging toch langzamer dan gedacht, ondanks dat de oncoloog hem "genezen" verklaarde.

Maar er was toch iets feestelijks te melden. Herman vierde op 7 mei 2005 zijn koperen huwelijksfeest want  Herman en Inge waren op 11 mei 2005 twaalf en half jaar getrouwd. (Dus konden ze het net zo goed samen vieren ! Geintje. Dit komt uit een mopje van Herman van Radio Gladiool).

Na de strijd tegen de Vreselijke Ziekte gewonnen te hebben, kreeg Herman helaas te kampen met een terugslag. Het heeft de huisarts doen besluiten hem toch weer te laten opnemen in het ziekenhuis, vooral om daar in eerste instantie verder aan te sterken en meer weerstand op te bouwen. Dat was op 2 juni 2005.

Helaas ging het toen snel bergafwaarts. Herman kreeg te maken met allerlei bijverschijnselen. Zo bleek eerst zijn calcium in het bloed veel te hoog, toen werd hij besmet met een ziekenhuisbacterie (stafylokok) waardoor hij longontsteking kreeg, hij kreeg hartritme stoornissen, een herseninfarct waardoor hij linkszijdig verlamd raakte, er werd een tumor ontdekt in de linkertop van zijn long, zijn trombositen waren te laag en nadat er een MRI scan gemaakt was bleek hij ook uitzaaiingen te hebben in zijn hersenvlies. Herman heeft 20 dagen in het Diaconessenhuis (Delicatessenhuis zoals hij dat noemde) gelegen en hij overleed in de nacht van 22 juni 2005, om 2 uur.

Op veler verzoek verschenen de twee liedjes die gezongen werden tijdens de uitvaart van Herman op een bijzondere herinnerings-cd. Het indrukwekkende ‘Herman Bedankt’ van Frank en de Utrechtse artiesten en ‘Als de morgen nooit meer komt’ van Martin van Doorn, werd uitgebracht in een beperkte oplage van 1000 stuks. De opbrengst gaat naar een ander bijzonder initiatief: een standbeeld voor Herman. In Utrecht natuurlijk. De lokatie is inmiddels bekend, dat is het Ledig Erf tegenover het Louis Hartloopercomplex. Op 5 augustus 2005 waren ze er. De cd's.

Op de 11e van de 11e (de trouwdag van Herman en Inge) is er de officiële boekpresentatie van de biografie van Herman Berkien. Het wordt die avond gehouden in het Jacobitheater in Utrecht. Het is een uniek document geworden. "Herman Berkien – Herman over zichzelf, anderen over Herman" is de definitieve titel van het boek. De verschijning ervan wordt mogelijk gemaakt dankzij Elbanton BV en de belangeloze medewerking van tal van journalisten en fotografen. Buono! Uitgeverij, bekend van onder meer stadskrant Ons Utrecht, is de uitgever van het boek dat geschreven is door Robert van den Ham. De vormgeving is in handen van Jan Freriks van Teamwork. De ‘Stichting Vrienden van Herman Berkien’ heeft bovendien een  verrassing bij het boek: voor alle fans wordt een dvd met bijzondere en unieke beelden bijgesloten. Zie voor verder nieuws over het boek onder het kopje "Nieuws".

Inmiddels is de stichting "Vrienden van Herman Berkien" ook een feit. Voor nieuws daarover hebben we een extra onderdeel gemaakt "Stichting".